lauantai 30. heinäkuuta 2016

Mehevä porkkanakakku

Saara Törmän kirja Saa vaivata on ollut suosikkileivontakirjojani jo yli kymmenen vuoden ajan. Opiskeluaikana tapanamme oli kämppikseni kanssa tehdä illanviettoihin korvapuustisämpylöitä, jotka siis nöyttivät korvapuusteilta, mutta olivat täytetty sipulilla ja tomaattipyreellä. 

Tällä kertaa tein juhliin ihanan mehevää porkkanakakkua. Se teki vaikutuksen ainakin naspurin nelivuotiaaseen, joka vaati saada ohjeen itselleen, jotta hänenkin äitinsä voisi sitä joskus leipoa.

OODI VIIDELLE PORKKANALLE eli MEHUKAS PORKKANAKAKKU

4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa (meillä meni peräti 7 porkkanaa)
3,5 dl fariinisokeria tiiviiksi puristettuna
2 dl öljyä
1,5 dl kauramaitoa, soijamaitoa tai vettä
5,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1/2 tl suolaa (meillä vaniljasuolaa)
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
omat lisäykset:
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus maidottomille:
100 g margariinia
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
liraus sitruunamehua

Kuorrutus soija-allergisille:
100 g margariinia
2oo g maustamatonta soijatuorejuustoa
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
liraus sitruunamehua

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Voitele kakkuvuoka margariinilla ja pyörittele vuoassa vehnäjauhoja, kunnes vuoan sisäpinta on tasaisesti jauhotettu.
3. Mittaa kulhoon fariinisokeri, öljy ja soijamaito. Sekoita.
4. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne sokeriseokseen. Sekoita joukkoon vielä raastettu porkkana.
5. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista sitä noin 45 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
6. Anna jäähtyä.
7. Sekoita kuorruteen aineet yhteen, anna jähmettyä hetki jääkaapissa ja levitä se sitten kakun päälle. Koristele kakku mantelirouheella, pinjansiemenillä tai nonparelleilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti