perjantai 5. elokuuta 2016

Mustikkapiirakka ilman uunia

Rakastan mustikoita! Mielestäni paras mustikkapiirakka tehdään pullakuoreen. En nyt mökkioloissa kuitenkaan jaksanut ruveta vääntämään pullataikinaa, joten päädyin kokeilemaan Kodin kuvalehden limetillä maustettua mustikka-cookies-piirasta, jossa uunia ei tarvita ollenkaan (jee!). 

Kaukaa viisaasti varasin kotoa mukaan limen, mutta mökin läheisessä kyläkaupassa oli sitten puutetta vähän muistakin tarveaineista (mm. ranskankerma ja muscovadosokeri - en tosin ehkä kuvitellutkaan että bäistä jälkimmäistä olisi yleisesti tarjolla...), joten tein kakusta erittäin sovelletun oman version. 

Pohja oli aika ohut ja rakenne varsin juokseva, mutta maku oli mitä mainioin. Tuoreet mustikat toi ihanaa raikkautta makuun.

Limetillä maustettu mustikkapiiras ilman uunia

100 g Digestive-keksejä (tai muita hyviä keksejä, mitä kaapista löytyy. Itse käytin myös suklaahippukeksiä)
25 g sulatettua voita
150 g turkkilasita jugurttia
2 dl kuohukermaa
1 dl ruokokidesokeria
1 rkl limetin raastettua kuorta


Pinnalle
3 dl pakastemustikoita
2 rkl limetin mehua
¾ dl vettä
½ dl hyytelösokeria


1. Murskaa keksit pieniksi muruiksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos piirakkavuoan pohjalle.
2. Mittaa kulhoon kuohukerma ja sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes vaahto on paksua. Sekoita joukkoon turkkilainen jugurtti. Mausta limetin raastetulla kuorella. Kaada seos murupohjan päälle. Lusikoi täytteen päälle pakastemustikoita.
3. Kiehauta kattilassa limetin mehu ja vesi. Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja keitä miedolla lämmöllä poristen 2–3 minuuttia. Sivele hyytelösokeria mustikoiden päälle.

Muscovadosokerilla olisi ilmeisesti saanut piirakkaan jotain täyteläistä lisäaromia, mutta kokonaisuus oli tosi hyvä näin yksinkertaistettunakin. Pinnalle siveltävä lime-hyytelö ei ole välttämätön ainakaan makeuden puolesta, mutta se vahvistaa limetin makua.

***

Blueberry pie with lime without oven
 100 g white chocolate biscuits / Digestive biscuits (or other good biscuits that can be found in the cupboard) 
25 g melted butter 
150 g turkish (creamy) yogurt
2 dl whip cream
1 dl muscovado sugar / brown cane sugar 
1 tablespoon grated lime bark 
On the surface
3 dl (frozen) bluberries
 2 tablespoons lime juice
 ¾ dl water
 ½ dl hygroscopic sugar (I'm not sure if this is the right translation... it's the special sugar you can use for jams and jellies) 

1. Crush the biscuits into small crumbs. Mix in the melted butter. Press the mixture
to the bottom of a pie pan. 

2. Measure the whip cream and sugar in the bowl. Whisk until the foam is thick. Mix in a turkish yogurt. Season the mixture with grated lime bark. Pour the mixture over the bas in the pan. Spoon the blueberries over the filling.
 3. Boil the lime juice and water. Stir in the special sugar and cook for 2-3 minutes with a mild heat. Brush this jelly sugar over blueberries.

Ready to eat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti