Netistä löytyvien kesäkurpitsareseptien määrä on päässyt melkein yllättämään. Kylläpä taipuu monenlaiseen kyseinen vihannes. Nyt kun on mekin jo ruokaa laitettu ja leivottu (tosin kesäkurpitsakakkua haluaisin vielä kokeilla, kunhan onnistun valitsemaan kaikista mahdollisista ohjeista suosikkini... Esim. suklaalla vai tuorejuustokuorrutteella?) on vuorossa tietenkin säilöntä!
Kesäkurpitsa-sitruunahillo onnistuikin hienosti! Onneksi toin Hollannista Bolletje-aamiaiskeksejä, niiden päälle tämä sopii varmaan täydellisesti. Maltankohan edes odottaa hillon hyytymistä...
Kesäkurpitsa-sitruunahillo onnistuikin hienosti! Onneksi toin Hollannista Bolletje-aamiaiskeksejä, niiden päälle tämä sopii varmaan täydellisesti. Maltankohan edes odottaa hillon hyytymistä...
Kesäkurpitsoita on jäljellä 3,5 kappaletta.
***
(Edit. 29.8.2013: recipe in
English)
ZUCCHINI-LEMON JAM (approx. 1 liter)
ZUCCHINI-LEMON JAM (approx. 1 liter)
1 kg zucchini
3 lemons
1/2 kg sugar (preferably special sugar for making jams)
1/2 dl water
Peel the zucchini, remove big seeds and cut the zucchini to pieces. Boil them in small amount of water for 10-15 minutes. Drain the excess liquid. Mash the zucchini with a hand mixer.
Wash one of the lemons thoroughly and grate the peel. Squeeze the juice from all 3 lemons.
Add sugar and juice of lemons to the zucchini puree. Boil the jam for 10 minutes (Skim the extra foam, so the jam will stay pretty) and add the grated lemon peel. Bring the jam to a boil, take the kettle away from the lid and let it cool for 30 minutes. Can to clean containers.
3 lemons
1/2 kg sugar (preferably special sugar for making jams)
1/2 dl water
Peel the zucchini, remove big seeds and cut the zucchini to pieces. Boil them in small amount of water for 10-15 minutes. Drain the excess liquid. Mash the zucchini with a hand mixer.
Wash one of the lemons thoroughly and grate the peel. Squeeze the juice from all 3 lemons.
Add sugar and juice of lemons to the zucchini puree. Boil the jam for 10 minutes (Skim the extra foam, so the jam will stay pretty) and add the grated lemon peel. Bring the jam to a boil, take the kettle away from the lid and let it cool for 30 minutes. Can to clean containers.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti