perjantai 4. lokakuuta 2013

Mustajuuri-perunasosekeitto


Kävin pitkästä aikaa kasvimaalla, joka täytyy vähitellen valmistella talvikuntoon. Myyrät ovat mellastaneet, joten päätin kerätä mustajuuret parempaan talteen, ennen kun elukat ymmärtävät niiden päälle. Tosin jotain hyötyä myyristäkin - maa kääntyi helposti, kun on niin täynnä koloja. Saalistakin sain: mustajuuret olivat iskemättömiä ja niiden lisäksi penkistä löytyi yllättäen myös perunoita, jotka myyrät olivat siis ilmeisesti siirtäneet "turvaan" viereisestä perunapenkistä. (Ne perunat jäi kuitenkin maahan - soppaan käytin ihan kaupan perunaa.)

Mustajuuressa on ihana maku, mutta en ole niitä koskaan nähnyt kaupassa, joten tämä oli ensimmäinen kerta, kun niitä kokkasin. Innoittajana toimi pehmoinen mustajuurikeitto, mutta koska oma sato oli lopulta aika pieni lisäsin loput perunaa.


Mustajuuri-perunasosekeitto

150 g mustajuuria 
350 g perunoita
2 pientä sipulia 
voinokare 
2 dl kermaa 
2 dl maitoa 
2 dl vettä
valkopippuria 
suolaa 

Kuullota pilkottu sipuli voissa kattilassa. Lisää pestyt, kuoritut ja pilkotut mustajuuret ja freesaile niitäkin hetki. Lisää pilkotut perunat, kerma, puolet maidosta, suola ja valkopippuri ja keitä mustajuuret kypsiksi. Soseuta keitto sileäksi. Lisää loput maidosta.

Keitin vihannekset vain osassa nestettä muun muassa välttääkseni maidon kiehumisen yli kattilasta. Piti myös vahtia ja sekoitella keittoa säännöllisesti, ettei se pala pohjaan. Mutta maku oli vaivan arvoinen! Tuli ihan mieleen makaronikeitto, jota äiti meille keitti aina lapsena (olinkohan meidän perheessä ainoa joka tykkäsi siitä... Näin jälkikäteen mietittynä ylikypsät makaronit maitokastikkeessa ei ihan kuulosta niin herkulliselta kuin mitä muistelen maun olleen.). Lopussa keiton paksuuden voi tarkista ja vaikka kaataa lisääkin maitoa, jos keitto tuntuu liian paksulta. Mullahan keitot on yleensä liian laihoja, joten en ylimääräisiä lisännyt, ja kerrankin onnistuin tekemään sopivan paksuista kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti