sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Puolukkatuorepuuro

Lähiruoka? Superfood? Extreme-ruoka? Voisi tosiaan kuvitella, että nämäkin  ruokatrendit ovat "uusinta uutta", mutta tottahan se on, että vielä joitakin vuosikymmeniä sitten ei monilla täällä Suomen perukoilla edes ollut muita vaihtoehtoja kuin lähiruoka. Silloin kun pizzakin oli eksoottista herkkua. Ei nyt ihan mun lapsuudessa enää, mutta kyllä vielä 40-luvulla syntyneet vanhempani yhä muistavat, milloin saivat ensimmäistä kertaa masitaa niinkin "eksoottista" hedelmää kuin appelsiinia. Jos nyt olisi pakko jotain ruokaidoleita valita niin kaipa sitä voisi valita huonomminkin kuin Jaakko Kolmosen, josta muun muassa Suomen kuvalehti kirjoitti keväällä hauskan jutun.


Pakastimemme tilanne näkyy kuvassa. Ja vielä ei olla edes puolukoita kerätty. Ne taitaakin olla parasta säilöä kuten viime vuonna, eli vain survoa ja sijoittaa jääkaappiin isossa muovisessa piparilaatikossa (teidättehän - ne mummon suklaaherkut tms. mitä kaikki koululuokat ja urheiluseurat myy sukulaisille ja tuttaville).

Puolukkasurvoksesta voi vaikka aamulaiska ihminen tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan puolukkatuorepuuroa:
200g puolukoita
1 pieni banaani
4 dl piimää
3/4 fariinisokeria
4 dl kaurahiutaleita ja 1-2 rkl lusikallista ruisjauhoja antamaan rukiin makua (alkuperäisessä ohjeessa on 4 dl ruishiutaleita, mutta olen tullut tulokseen että niitä ei kannata ostaa kaappiin pilaantumaan, kun en kuitenkaan käytä niitä mihinkään muuhun kuin tähän tuorepuuroon)

Soseuta puolukat ja banaani. Lisää joukkoon piimä. Mausta fariinisokerilla.
Sekoita puolukka-piimäseokseen hiutaleet (ja jauho). Anna turvota jääkaapissa 3 tuntia tai yön yli. 
Tarjoa maidon kanssa (tosin on hyvää myös ihan sellaisenaan).

***
FRESH PORRIDGE WITH LINGONBERRY:

200g lingonberries (approx. 4 dl)
1 small banana
4 dl buttermilk (kefir)
3/4 brown sugar
 

4 dl of oatmeal and 1-2 tablespoons of rye flour (or 4 dl rye meal)

Mash cranberries and banana. Add the buttermilk and brown sugar. 

Stir in flakes (and flour). Let the porridge rest in refrigerator for 3 hours or overnight. 
Serve with milk (though it is also quite good without).

P.S. Don't mix it with another (even more traditional) Finnish cold lingolnberry porridge! (Which is made with semolina / manna)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti