Sain
työkaverilta monta kiloa omenoita, joten päästiin vihdoin itsekin kokeilemaan
piiraan tekoa. Googlailemalla ei suomeksi löytynyt "oikeanlaista" ohjetta (eli sellaista, joka olisi muistuttanut tarpeeksi piirakkaa, jota syötiin amsterdamilaisessa kahvilassa),
joten kokosin oman ohjeen englannin- ja hollanninkielisistä versioista.
Hollannissa käytetään leivonnassa yleensä "itsekohoavia"
jauhoseoksia, mutta niitä ei täällä nyt ollut tarjolla, joten taikina kohosi ihan leivinjauheen voimalla.
Hollantilainen
appeltaart
8-12 annosta
(24 cm irtopohjavuokaan tehtynä)
Taikina:
Taikina:
300 g
vehnäjauhoja (osan voi laittaa esim. grahamjauhoja)
2 tl
leivinjauhetta
180 g voita tai margariinia
180 g voita tai margariinia
110 g
fariinisokeria / ruokokidesokeria
1 tl
vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen suolaa
1 muna
Täyte:
1 kg
omenoita
100 g
rusinoita
2 rkl
brandya / konjakkia / rommia
40 g (ruoko)kidesokeria
3 tl sitruunamehua (tai enemmän maun mukaan)
40 g (ruoko)kidesokeria
3 tl sitruunamehua (tai enemmän maun mukaan)
2 tl kanelia(tai enemmän maun mukaan)
1 tl speculaas-maustetta (antaa kivaa makua, mutta voi korvata laittamalla vain lisää kanelia)
2 rkl
perunajauhoja
Ohje:
- Sekoita ensimmäiseksi rusinat brandyyn ja anna marinoitua vähintään tunti.
- Tee sitten taikina: Yhdistä jauhot, leivinjauhe, sokeri, vaniljasokeri ja suola kulhossa.
- Leikkaa kylmä voi tai margariini pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhoseoksen.
- Vatkaa muna kevyesti ja lisää 3/4 siitä jauhoseokseen (loput tarvitaan pinnan voiteluun) </ span>
- Sekoita taikina yhdellä kädellä niin että saat siitä muotoiltua tasaisen pallon. Laita taikinapallo jääkaappiin noin tunnin ajaksi. Tee odotellessa täyte.
- Kuori omenat ja leikkaa ne kuutioiksi (kuutioiden koot saavat vaihdella, maistuu paremmalta)
- Yhdistä kulhoon omenakuutiot, rusinat, sokeri, kaneli, sitruunamehu ja 1 rkl perunajauhoja. Sekoita hyvin ja anna makujen imeytyä toisiinsa välillä sekoittaen. (Halutessasi voit tehdä täytteen jo edellisenä päivänä, jollon maut varmasti sekoittuvat hyvin)
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka
- Taputtele 3/4 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinakerroksen ei tarvitse olla kovin paksusti, kunhan ei vuoka paista läpi.
- Ripottele pohjan päälle loput perunajauhot, kaada täyte vuokaan.
- Kaulitse loput taikinasta kevyesti jauhotetulla alustalle kunnes se on alle 1/2 cm paksuinen. Leikkaa taikina suikaleiksi ja asettele omenapiirakan päälle ristikoksi.
- Käytä loput munasta taikinasuikaleiden voiteluun.
- Paista piirakka 175 °C, hiukan uunin keskikohdan alapuolella, 60-75 minuuttia
- Poista vuoka vasta sen jälkeen kun kakku on jäähtynyt. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä, kermavaahdon tai jäätelön kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti