maanantai 23. syyskuuta 2013

Appeltaart eli hollantilainen omenatorttu



Hollannissa käydessämme tykästyimme paikalliseen omenapiirakkaan. Pääosin se taitaa erota suomalaisesta siinä, että on on huomattavasti paksumpi, ja päällä on (usein) kuori.

Sain työkaverilta monta kiloa omenoita, joten päästiin vihdoin itsekin kokeilemaan piiraan tekoa. Googlailemalla ei suomeksi löytynyt "oikeanlaista" ohjetta (eli sellaista, joka olisi muistuttanut tarpeeksi piirakkaa, jota syötiin amsterdamilaisessa kahvilassa), joten kokosin oman ohjeen englannin- ja hollanninkielisistä versioista. Hollannissa käytetään leivonnassa yleensä "itsekohoavia" jauhoseoksia, mutta niitä ei täällä nyt ollut tarjolla, joten taikina kohosi ihan leivinjauheen voimalla.


Hollantilainen appeltaart
8-12 annosta (24 cm irtopohjavuokaan tehtynä) 

Taikina: 
300 g vehnäjauhoja (osan voi laittaa esim. grahamjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
180 g voita tai margariinia
110 g fariinisokeria / ruokokidesokeria
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
1 muna

Täyte
1 kg omenoita
100 g rusinoita
2 rkl brandya / konjakkia / rommia
40 g (ruoko)kidesokeria

3 tl sitruunamehua (tai enemmän maun mukaan) 
2 tl kanelia(tai enemmän maun mukaan)
1 tl speculaas-maustetta (antaa kivaa makua, mutta voi korvata laittamalla vain lisää kanelia)
2 rkl perunajauhoja


Ohje: 
  1. Sekoita ensimmäiseksi rusinat brandyyn ja anna marinoitua vähintään tunti.
  2. Tee sitten taikina: Yhdistä jauhot, leivinjauhe, sokeri, vaniljasokeri ja suola kulhossa. 
  3. Leikkaa kylmä voi tai margariini pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhoseoksen.
  4. Vatkaa muna kevyesti ja lisää 3/4 siitä jauhoseokseen (loput tarvitaan pinnan voiteluun) </ span>
  5. Sekoita taikina yhdellä kädellä niin että saat siitä muotoiltua tasaisen pallon. Laita taikinapallo jääkaappiin noin tunnin ajaksi. Tee odotellessa täyte
  6. Kuori omenat ja leikkaa ne kuutioiksi (kuutioiden koot saavat vaihdella, maistuu paremmalta)
  7. Yhdistä kulhoon omenakuutiot, rusinat, sokeri, kaneli, sitruunamehu ja 1 rkl perunajauhoja. Sekoita hyvin ja anna makujen imeytyä toisiinsa välillä sekoittaen. (Halutessasi voit tehdä täytteen jo edellisenä päivänä, jollon maut varmasti sekoittuvat hyvin)
  8. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka  
  9. Taputtele 3/4 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinakerroksen ei tarvitse olla kovin paksusti, kunhan ei vuoka paista läpi. 
  10. Ripottele pohjan päälle loput perunajauhot, kaada täyte vuokaan.
  11. Kaulitse loput taikinasta kevyesti jauhotetulla alustalle kunnes se on alle 1/2 cm paksuinen. Leikkaa taikina suikaleiksi ja asettele omenapiirakan päälle ristikoksi. 
  12. Käytä loput munasta taikinasuikaleiden voiteluun. 
  13. Paista piirakka 175 °C, hiukan uunin keskikohdan alapuolella, 60-75 minuuttia 
  14. Poista vuoka vasta sen jälkeen kun kakku on jäähtynyt. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä, kermavaahdon tai jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti