maanantai 23. syyskuuta 2013

Speculaas-mauste


Kävimme kesällä Hollannissa, jonka ruokakulttuuri olikin aiemmin ollut meille aika tuntematon. Vierailun perusteella voi todeta, että hollantilaiset tykkäävät juustoista, taikinakuoresta ja täytetyistä sämpylöistä. Ranskalaisia perunoita tarjottiin ihan yleisesti lisukkeena hienommissakin ravintoloissa. Eikä pidä unohtaa, että salmiakki oli ilmeisesti vähintään yhtä suosittu karkki kuin Suomessa.

Hollannilla on pitkä historia merenkulun suurmaana ja Itä-Intian kauppakomppanian laivat toivat aikoinaan emämaahan mausteita ympäri maailmaa. Esimerkiksi mausteiset speculaas-keksit ovat Hollannista kotoisin. (Speculaas-keksien lähikaupasta saatavat versiot toimii hyvin esimerkiksi juustokakkujen pohjassa!)

Meille mausteet toimittaa Länsi-Intian turistikomppania (eli äitini)

Speculaas-maustetta (speculaaskruiden) myydään Hollannissa kaupoissa, mutta sitä voi tehdä myös itse. Maustesekoitusta voi käyttää ainakin kakkuihin ja pipareihin, mutta parasta on varmaankin valmistaa kerralla vain tarvittava määrä, niin säilyy maku tuoreena.

Speculaas-mausteseos
4 tl jauhettua kanelia 
1 tl jauhettua neilikkaa 
1 tl muskotinkukkaa 
1/3 tl jauhettua inkivääriä 
1/5 tl jauhettua valkopippuria (hyppysellinen) 
1/5 tl jauhettua kardemummaa (hyppysellinen) 
1/5 tl korianterin siemeniä (hyppysellinen) 
1/5 tl aniksen siemeniä (hyppysellinen) 
1/5 tl raastettua muskottipähkinää (hyppysellinen) 

Jauha kokonaiset mausteet esim. morttelissa. Yhdistä mausteet ja sekoita huolellisesti pienessä kulhossa. Säilö ylijäävä mausteseos esim. pieneen lasipurkkiin.
Jos kaikkia mausteita ei ole saatavilla, voi osan jättää pois. Tärkeimpiä ovat kaneli, neilikka, muskotinkukka ja inkivääri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti