perjantai 15. marraskuuta 2013

Rataouille (artisokan sydämillä "paranneltuna")

Eräillä ystävillämme on yksi keittiön kaapeista täynnä artisokansydän-säilykkeitä. Itse olen vaiheessa, jossa en vielä osaa sanoa mausta, onko se vain melko outo vai jotenkin koukuttava (vuonna 2008 käytin artisokkaa ekan kerran pizzassa ja enkä tykännyt yhtään, joten siitä olen jo edennyt!), mutta mies tykästyi artisokkaan suurinpiirtein heti kokeiltuaan.

Nyt testasimme sitä sitten ratatouillessa.

200g kesäkurpitsaa
200g munakoisoa

suolaa
2-3 isoa sipulia 
runsaasti valkosipulia
1 paprika 
2 tölkillistä kokonaisia tomaatteja liemineen
tölkki artisokansydämiä
1 rkl öljyä
soijakastiketta
mustapippuria
sekalaisia yrttejä


Huuhtele munakoiso ja kesäkurpitsa, viipaloi ja mausta suolalla. Anna seiso noin 1/2 tuntia. Valuta tai kuivaa viipaleet. Paloittele tarvittaessa sopivan kokoisiksi (isohkoiksi) paloiksi.

Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Pese ja paloittele paprikat. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kiehauta siinä sipulit ja paprika. 



Lisää muut kasvikset, soija ja mausteet. (Tomaatteja voi pilkkoa esim. saksilla neljään osaan.) Anna hautua miedolla lämmöllä kypsäksi. 

Tarjoa lisukkeena esim. ohraa tai riisiä. Soijaa voi kaadella lisää myös omaan annokseen.


Ratatouille on yksi ruoista, jota äitini teki/tekee kotona säännöllisen epäsäännöllisesti. Ja se ei maistu miltään ilman soijakastiketta! (Soijakastiketta muuten käytetään ruokaohjeissa ihan kummallisen harvoin, itse korvaan sillä useinkin suolan jopa ihan perus-jauhelihakastikkeessa.) Ohje on (soijaa ja artisokkaa lukuunottamatta) Kotiruoka-kirjasta, joka on seurannut minua siitä lähtien, kun omilleni kotoa muutin. Itsekin aina yllättyy, miten kattavasti siinä on kaikki perusruoat esiteltynä.

Ja ei ehkä laiteta niitä artisokansydämiä tähän ruokaan ensi kerralla, vaikka olikin muuten hyvää... kuulemma jopa parempaa kuin äitini tekemä(?)!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti