Tänään pääsin parin viikon loman jälkeen katsastamaan maapalstani tilanteen. Ihan hyvältä näytti, mitä nyt 3 tuntia sain kaivella oikeita kasveja esiin rikkaruohojen alta. Samalla sain kerättyä pois kokonaisen tölkillisen kotiloita. Koska kotiloita on palstallani paljon, pidän siellä käydessäni yleensä mukana purkkia, jonka pohjalle olen tehnyt etikasta + vedestä vahvaa liuosta (n. 3/4 etikkaa, 1/4 vettä). Siihen tiputetut kotilot kuolevat heti. Kuolleet kotilot voi hävittää hautaamalla ne tarpeeksi syvälle kauemmas viljelyksistä (tai biojätteen seassa, jos haluaa ne kuljettaa kotiin asti).
Suolaheinä oli levittäytynyt myös kukkapennkiin. Naps keittoon vaan! |
Rikkaruohoista armon sai ainoastaan suolaheinä, jonka keräsin keittoon. Sitä syödään ilmeisesti yleisestikin Venäjällä ja Puolassa. Puolalaiselta ystävältämme perin nimittäin ihan ruukkuihin istutetun suolaheinän hänen muuttaessaan maasta.Ohjeeen keittoon kysyin venäläistaustaiselta työkaveriltani ja lisäksi hyödynsi muutamaa netistä löytämääni ohjetta (ohje jossa suolaheinät ensin pasitetan voissa ja ohje jossa ne lisätään suoraan keitoon - itse noudatin tässä suhteessa jälkimmäistä)
Heinät juuri kun ne on lisätty veteen |
Suolaheinäkeitto
3 l vettä
2 kana- / kasvisliemikuutiota
iso nippu / reilu litra / n. 160 g suolaheinää
6 pientä perunaa kuorittuna ja melko pieniksi kuutioituina
mustapippuria
ripaus yrttisuolaa
silputtuja sipulinvarsia
kourallinen persiljaa silputtuna
1 rkl kuivattua tilliä / pieni kourallinen tuoretta
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
smetanaa (Ei ollut, niin käytin kermaviiliä. Smetana olisi täydentänyt keiton makua paremmin, koska on paksumpaa ja "makeampaa")
Kitä kananmunat.
Keitä perunat kypsiksi (pieneksi pilkottuina ne kiehuvat nopeasti) kanaliemessä.
Siivoa suolaheinät, huuhtele ne hyvin viileällä vedellä, leikkaa pois puisevat varret ja silppua karkeasti. Lisää suolaheinät keittoon kun perunat ovat valmiita, keitä vain muutama minuutti. Mausta. Suolaheinän väri muuttuu vähän keittäessä.
Persiljaa olisi voinut olla enemmän, mutta unohdin napsia niitä mukaan ja kotona kasvaneet oli kärsineet kuivuudesta |
Pilko sipulinvarret, persilja, (tuore tilli) ja asettele ne lautaselle kananamunanpuolikkaiden ja smetanalusikallisen kanssa. Kaada päälle kuuma keitto.
Keiton maku oli tosi hapan, ennen maustusta muistutti jopa vähän raparperia. Jonkin verran jäi sekaan hampaisiin tarttuvia lehtiruoteja, joten ylijääneen keiton varmaan vielä soseutan sauvasekottimella ennen syömistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti