lauantai 16. elokuuta 2014

Papusatoa

Pidin viime vuonna ruusupapujen syönnistä niin paljon, että istutuin tänä vuonna palstalleni ensimmäistä kertaa myös pensaspapua. Papujen viljely on palstankin kannalta hyödyllistä, koska ne eivät tarvitse varsinaista lannoitusta vaan toimivat itse maanparannuskasveina, joten niiden kasvupaikka toimii seuraavana vuonna hyvänä paikkana muille kasveille.


Pensaspavut vaativat lämpimän kasvupaikan. Ehdin omani istuttamaan jo kesäkuun alkupuolella, joten hieman jännitti, kun sää yhtäkkiä kylmeni. Harsolla suojattuna papujen taimet kuitenkin selvisivät. Viikkoa myöhemmin istuttamani vahapavut eivät sen sijaan oleet kunnolla ehtineet vielä itää kylmien iskiessä, joten niistä jäi jäljelle vain 4 taimea.

Pavut kerätään 12-15 mittaisina ja ne tulisi viilentää nopeasti. Pavut säilyvät parhaiten jääkaapissa paperipussissa (muovipussissa kosteus ei poistu ja saattavat homehtua), 3-4 päivää. Ennen syömistä papuja tulle keittää 10 minuuttia, jotta niiden sisältämät myrkylliset aineet eli glykosidit poistuvat. Ennen keittämistä pavut esikäsitellään poistamalla kanta, ja tarvittaessa pavut rihmotaan eli kannan mukana lähtevä rihma vedetään pois.

Keitettyjä valkosipulipapuja ja suppilovahverokastiketta

Pakastettavat pavut huuhdotaan, esikäsitellään ja keitetään noin 3–4 minuutin ajan, ja jäähdytetään sitten nopeasti kylmässä vedessä ennen pakastamista esim. sopivissa annospusseissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti