Niistä raparpereistä... Niitä vain on ihan loputtomasti. Suolaisten kastikkeiden lisäksi päädyin valmistamaan myös ihan perinteistä raparperikiisseliä (useampaan otteeseen) ja lopulta myös raparperipiirakkaa, vaikka meillä makeita harvoin syödään. Näin vain niin hyvän ohjeen kevään Pirkka-lehdessä (ilmeisesti blogimaailmasta vastaava piirakka on tunnettu pidempäänkin), että oli pakko päästä kokeilemaan sitä miehen "mutta kuka sen kaiken sitten syö?" -mutinoista huolimatta (Ois aikaa julmaa pilaa antaa kakun nimeksi "Pala taivasta", jos se olis vaan joku keskinkertainen kuivakku.) Lopulta kävi niin, että mies putsasi heti piirakan valmistuttua noin puolet vuoasta ja on nyt pyytänyt jo useampaan otteeseen, että tekisin piirakkaa uudelleen!
Ihana raparperipiirakka
Ihana raparperipiirakka
Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 kananmunan keltuainen
Sekoita kuivat aineet ja nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää keltuainen ja kääntele taikina sekaisin. Painele taikina piirakkavuoan (n. 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Täyte/ kiisseli:
8 dl (n. 400 g) raparperia pieninä paloina
3/4 dl sokeria
1,5 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä (maizena)
3 kananmunan keltuaista
1 rkl voita
(ripaus kanelia - tämän lisäsin itse ohjeeseen, koska tykkään kanelista raparperin kanssa)
Mittaa kattilaan kuoritut ja pilkotut raparperinpalat, 1/2 dl vettä, sokeri ja kaneli. Keitä muutama minuutti, kunnes raparperinpalat pehmenevät. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.
Sekoita maissitärkkelys loppuun veteen (1 dl) ja kaada seos jäähtyneeseen raparperikiisseliin. Lisää myös keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.
Odota että kiisseli vähän jäähtyy ja kaada se sitten esipaistetun pohjan päälle. (Ärsyttävin vaihe! Miksi sen pitäisi olla jäähtynyttä, kun menee kuitenkin uuniin? Mutta ehkä tämä liittyy päälle tulevan marengin onnistumiseen...)
Marenki:
4 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
Vaahdota valkuaiset, lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun se on kiiltävää ja sileää, ja marenki pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.
Paista torttua 200 asteessa 8-10 minuuttia kunnes marenki on kauniin vaalean ruskea (Varo ruskistamasta marenkia liikaa).
Jäähdytä ja tarjoa torttu samana päivänä.
Itse olen tehnyt niin harvoin marenkia, että se oli varmaan tämän kakun jännittävin vaihe. Piti ihan kaivella yleisköne kaapista esille jyrisemään. Hyvin se kuitenkin onnistui. Ilmeisesti marengista ei tämän kakun päällä ole tarkoituskaan tulla kovin kovaa (koska sitä paistetaan niin vähän aikaa!). Makeaa on kumminkin... Jos tekisi tätä muille tarjottavaksi, tekisin pohjan ja kiisselin valmiiksi etukäteen ja juuri ennen tarjoilua marengin päälle, koska seistessään se ilmeisesti väkisinkin vettyy (kun ei ole järin kovaa alun perinkään). Näin kesällä tämä oli vähän hidasta valmistaa, kun piti odotella milloin minkäkin vaiheen jäähtymistä, eikä voinut tyrkätä ulos pakkaseen sitä tekemään. Mutta maku kyllä korvasi vaivan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti