sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Pellillinen kaalipiirakkaa

Kaalipiirakkaa ja kasvissosekeitto (tällä kertaa sisältäen perunaa, porkkanaa, sipulia ja peukalon kokoisen palan inkivääriä)

Palstaviljelijän kevät näkyy myös toistuvana roikkumisena kauppojen siemenpussiosastolla. Ensimmäiset siemenet ostin jo viime vuoden puolella Anttilan alekorista. Tänä vuonna ajattelin kokeilla ensimmäisen kerran kaalin kasvatusta. 


7 kuukauden päästä kerättävää satoa päätin fiilistellä etukäteen tekemällä kaalipiirakkaa Marttojen ohjeella

Siirapilla ja meiramilla maustettu kaalipiirakka

Täyte:
1 ½ - 2 kg kaalia
2-3 rkl öljyä
2-3 sipulia
1-2 porkkanaa
2 tl suolaa
vajaa 1 dl siirappia
1 tl mustapippuria
1 rkl meiramia (tai oreganoa, mikä wikipedian perusteella on sama asia)
2 rkl etikkaa


Valmista ensin täyte: Suikaloi kaali ja hienonna sipuli terävällä veitsellä. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy tilavan teflonkattilan pohjalla ja hauduta siinä kaalia, sipulia  ja porkkanaraastetta 1/2 - 1 tuntia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä kattilaan. Mausta kaali suolalla, siirapilla, pippurilla ja meiramilla. Lisää vielä tilkka etikkaa. Anna täytteen jäähtyä.

Iso kasari on jo täynnä kaalia ja porkkanaa...
...mutta 1/3 kaalista on vielä pilkkomatta. Perus. En tiedä, onko maailmankaikkeudessa olemaa tarpeeksi isoja astioita kaaliruokien valmistukseen.

Piirakkataikina:
5 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
12-13 dl hiivaleipävehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia

Voiteluun:
1 muna


Valmista piirakkataikina: Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen. Vaivaa suurin osa jauhoista hyvin taikinaan, samoin pehmeä rasva. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi tai taputtele käsin toinen pala leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy pellille. Nostele kaalitäyte levylle ja levitä niin, että reunoille jää pari senttiä tyhjää. Kaaviloi tai taputtele käsin  toinen puoli taikinasta toisen leivinpaperin päällä täytteen kokoiseksi levyksi (hiukan pienempi kuin alalevy). Nosta levy leivinpaperin avulla täytteen päälle. Ota paperi pois. Nosta alalevyn tyhjät reunat ylös. Painele sauma haarukanpiikeillä tiiviiksi.

Voitele levy munalla ja pistele haarukalla.


Paista piirakka kauniin ruskeaksi 225-asteisen uunin alatasolla 20 - 30 minuuttia.

Hiivataikinakuori on kyllä tosiaan ihanan kevyt, lähes suussasulava! Voisin kokeilla samaa taikinaa pienempiinkiin "yksittäispakattuihin" kaalipiirakoihin. Tuo pellillisen syöminen kaksistaan voi nimittäin olla suhteellisen haastavaa... Vaikka laitoin jo 1/3 suoraan pakastimeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti