Löysin Kotivinkin sivuilta aivan mahtavan kuvan laskiaistuulihatuista (ja oli siellä ohjekin alla). Evästeenä oli "Tuulihattutaikinan valmistaminen poikkeaa monien muiden taikinoiden tekotavasta. Kuohkea
leivonnainen onnistuu kuitenkin helposti." Hyvä, koska:
1) minulta puuttuu "taikinan taju" (parhaiten onnistuu yleensä sellaiset, missä kaikki aineet vain läntätään yhteen ja kaadetaan vuokaan),
2) en ole koskaan uskaltautunut tekemään tuulihattuja, koska olen kehittänyt itsepintaisen päähänpinttymän, että niiden tekeminen on V-A-I-K-E-A-A.
2) en ole koskaan uskaltautunut tekemään tuulihattuja, koska olen kehittänyt itsepintaisen päähänpinttymän, että niiden tekeminen on V-A-I-K-E-A-A.
100 g voita
2 ½ dl vettä
2 ½ dl (150 g) erikoisvehnäjauhoja
1 tl sokeria
½ tl suolaa
3 kananmunaa
½ tl leivinjauhetta
Tässä taikina puulastavaiheen jälkeen. |
1. Mittaa voi ja vesi paksupohjaiseen teräskattilaan. Kuumenna hiljalleen, kunnes voi sulaa. Kiehauta seos.
2. Yhdistä jauhot, suola ja sokeri. Kaada ne kattilaan yhdellä kertaa ja sekoita voimakkaasti esimerkiksi puulastalla, kunnes seos on kiiltävä, tasainen pallo, joka irtoaa reunoista. Anna seoksen jäähtyä noin 10 minuuttia (huoneenlämpöiseksi?).
3. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää viimeisen munan kanssa voimakkaasti sekoittaen myös leivinjauhe.
4. Pane taikina pursotinpussiin ja pursota uunipellille leivinpaperin päälle noin 10 isohkoa pyörylää.
5. Paista tuulihattuja uunin keskitasolla ensin 225 asteessa noin 10 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia. Älä avaa luukkua paiston aikana etteivät tuulihatut lässähdä.
Tuo "Älä avaa uunia!" ei ollut edes se haastava kohta (haasteista lisää myöhemmin)... Nykyuuneissahan on sentään ikkuna luukussa. Mulle todennäköisempää olisi varmaan unohtaa leivonnaiset uuniin kokonaan, ainakin jos ei olisi munakelloa.
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl pakastevadelmia
2 rkl vadelmahiloa
(alkuperäisessä ohjeessa 1–2 dl vadelmahilloa / noin 2 dl vadelmia)
Päälle
tomusokeria
(50 g suklaata)
6. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla.
7. Halkaise jäähtyneet tuulihatut ja täytä vadelmahillolla ja kermavaahdolla sekä halutessasi vadelmilla.
8. Viimeistele tuulihatut tomusokerilla. (Halutessasi sulata paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä mikrossa ja valuta täytettyjen tuulihattujen päälle.)
Tarjoa heti.
Hyvinhän nuo loppujen lopuksi onnistui, mutta voi apua tuon taikinan kanssa. Kulho oli ehkä vähän iso (pienempi ei meidän yleiskoneeseen mene), joten taikina kiersi laitoja myöten ja alkoi sitten kiivetä pitkin vatkainosaa. What..?! Se oli myös tosi "sitkeää" ja juuttui ihan joka paikaan... Löysin netistä ohjeen pursotinpussin pyörittelyyn, mutta epätoivo iski kyllä sen kanssa, kun ei se taikina mihinkään pursonnut, vaan juuttui vaan kiinni paperiin. Huhhuh. Lopulta nostelin taikinaa leivinpaperille about 5 lusikan ja 1 veitsen avulla.
Epätovioa keittiössä. Ja mitä tuo kastelukannu tuolla tiskipöydällä tekee? |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti