tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kuohkeat venäläiset blinit

Mies kävi työpaikan kokkausillassa, jonka teemana oli venäläinen ruoka. Mikä parasta, ohjeet sai myös mukaan kotiin.  Järjestimme siis venäläisen illan myös kotona ystäville!

Tattarijauhopurkissakin oleva bliniohje on kuulemma ihan hyvä, mutta tällä käyttämällämme ohjeella saatiin aikaan ihan uskomattoman suussasulavat blinit. Kuohkean taikinan salaisuus on siinä, että taikina tehdään hyvissä ajoin (siis todella hyvissä ajoin, esim. edellisenä päivänä!) ja että taikinaan lisättävissä kananmunissa keltuaiset ja valkuaiset erotellaan (ja jälkimmäiset vatkataan ennen taikinaan lisäämistä).

Venäläiset blinit 
(sopiva määrä alkupaloiksi n. 4 hengelle. Jos tavoitteena on saada blineistä täysi ateria, kannattaa ehkä paistaa enemmän - niitä nimittäin uppoaa syöjiin yllättäviä määriä...)

2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
10 g hiivaa 
25 g voita
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa 
3 (pientä) kananmunaa
paistamiseen: voita (ja kuumuuden kestävää öljyä)

Sekoita tattarijauhot 1 dl kylmää maitoa. Lisää sitten 2 dl lähes kiehuvaa maitoa. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja jätä taikina lämpimään paikkaan turpoamaan ja hapantumaana vähintään 2 tunniksi, mieluiten yön yli. (Jos jättää hapantumaan yöksi, voit nostaa taikinan jääkaappiin.)


Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa taikinaa ja lisää suola, vehnäjauhot, sulatettu voi, sokeri ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan. Anna taikinan seistä vielä hetki huoneenlämmössä ennen paistamista (varsinkin jos otit taikinan jääkaapista).

Myös blinien paistaminen voi olla  taitolaji. Vanhan uskomuksen mukaan paras miniä oli se, joka osasi hiivalla kohotetusta taikinasta paistaa pannulla ohuita blinejä niitä lainkaan kääntämättä! Muita auttanevat seuraavat ohjeet:
  • Kuumenna blini-, paistin-, tai lettupannu. Jos käytät paistinpannua, mahtuu siihen useita blinejä kerralla ja oikein tehtynä taikina on sen verran paksua, että se pysyy hyvin kasassa. 
  • Paista blinejä kuumassa voissa (ja öljyssä, jos voin hölvääminen koko ajan hirvittää) molemmin puolin, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin. Kääntele bliniä muutaman kerran pannussa.
  • Blinit ovat "tavallisia" lettuja paksumpia. Varo ettei niistä tule liian paksuja, jotta kypsyminen on tasaista. 
  • Älä anna pannun kuumentua liikaa, niin blinit ehtivät kypsyä ja hiiva kohottaa ohukaiset kuohkeiksi. (Vastaavasti jos pannu taas on liian haalea, blinit vetävät itseensä liikaa rasvaa.)


Tarjoiltiin blinit smetanan, mädin, pieneksi kuutioidun sipulin, pilkotun suola(!)kurkun ja hunajan kanssa. Muita hyviä täytteitä ovat esimerkiksi suolasienisalaatti, punajuurisalaatti tai savukala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti