tiistai 18. helmikuuta 2014

Kukkakaali-parsakaaligratiini

Käytiin Lidlissä. Siellä oli aikoinaan muistithan Lihannekset -kampanja, joka nauratti aina siellä käydessä. Viime kesänä taisivat siirtyä oikeiden vihannesten mainostamiseen. No, näin siellä parsakaaleja ja kukkakaaleja, ja jotenkin iski sellainen "Pakko saada!" -olo.


Kukkakaalista ja parsakaalista osaan valmistaa hyvin kahta asiaa: sosekeittoa ja gratiinia. Tällä kertaa vuorossa oli gratiini.

Gratiinikastike 
2 rkl voita 
3 rkl vehnäjauhoja 
3 dl kermamaitoa
2 dl kasvisten keitinlientä
1 muna
1 tl sokeria
1/4 tl yrttisuolaa 
1/4 tl valkopippuria 
2 dl juustoraastetta

Puhdista kukkakaali ja parsakaali. Pilko sopiviksi paloiksi. Keitä (suolatussa) vähässä vedessä puolipehmeäksi (ylimmät kukinnot voivat kypsyä höyryssä vedenpinnan yläpuolella). Valuta (ota keitinliemi talteen!) ja siirrä uunivuokaan. 

Valmista gratiinikastike. Kiehauta jauhot rasvassa, älä ruskista. Kaada joukkoon kermamaito ja kukkakaalin keitinlientä koko ajan sekoittaen. (Yritä saada seoksesta mahdollisimman tasaista - siis ilman jauhokökköjä.) Kuumenna kiehuvaksi, ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 5 minuuttia. Nosta hellalta. Riko munan rakenne rikki ja lisää se hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen.
Lisää mausteet ja juustoraaste. Levitä gratiinikastike vihannesten päälle ja kuorruta 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.


Usein kuorrutuksen kastikeohjeesta puuttuu tuo kananmuna, mutta itse en siitä luopuisi, koska se antaa kastikkeelle lisää rakennetta ja hyvää makua! Jos kastike tuntuu tosi löysältä kun sitä pitäisi ruveta vihannesten päälle kaatamaan, sitä voi vielä jäähdyttää, koska liian kuuma kastike valuu helposti vihannesten pinnalta ennen paistamista. Jäähtyessään kastike hieman jähmettyy ja pysyy ehkä paremmin. Tosin maistuu se hyvältä pohjalta kauhottavana kastikkeenakin...


Tarjoilin tölkitettyjen savusärkien kanssa. (Jos panostaa tarpeeksi yhteen osa-alueeseen ateriassa, voi toisessa mennä vähän matalamman aidan kautta!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti