Lapsena muistan inhonneeni lanttua keitoissa (tämän vuoksi äiti aina soseutti kaikki keitton vihannekset ennen kun lisäsi esim. makkarat...), mutta syöneeeni sitä ihan tyytyväisenä eväspaloina ne 7 kuukautta vuodesta, jotka ylipäätään pystyn syömään raakoja juureksia.
Lanttusupikkaista en ollut kuullutkaan, ennen kun tänä syksynä maistoin niitä ystäväni luona (ja olen sentään asunut Pohjois-Karjalassa jo 12 vuotta! Tutuksi on käyneet lanttukukko, sultsinat ja vatruskat, mutta että supikkaat? Siis jotkut kengät?)
Olin kuitenkin heti myyty: lantusta tulee supikkaissa ihanan makeaa ja ruiskuori maistuu mukavan rapsakalle. Kiitos siis Katjalle ohjeesta! (Ohje löytyy myös Hesarin sivuilta.)
Lanttusupikkaat
(24 kpl)
Lanttutäyte:
1 kg lanttua
1/2 dl vettä
2 tl hunajaa
1 rkl voisulaa
suolaa
Ruistaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
voisulaa
1) Valmista ensin lanttutäyte. Kuori ja viipaloi lantut. Hauduta lanttupalat pehmeiksi kattilassa pienessä vesitilkassa. Soseuta pehmeät lantut haarukalla ja lisää hunaja, voisula ja suolaa maun mukaan.
2) Tee taikina. Sekoita suola kylmään veteen. Lisää jauhot ja sekoita ainekset käsin melko kovaksi taikinaksi.
3) Kaulitse taikinasta ohut, noin 4 millin paksuinen levy. Irrota levystä paloja juomalasilla. Näitä pyörylöitä kutsutaan kuoriksi. Ohenna ja levittele kuoret kaksinkertaisiksi kaulimella tai pulikalla.
5) Laita reilu ruokalusikallinen lanttutäytettä kuoren toiselle puoliskolle. Taittele kuoren toinen puoli toisen päälle ja painele kiinni.
6) Asettele supikkaat uunipellille ja paista kuumassa, 250–275-asteisessa uunissa. Paista noin 15 minuuttia, kunnes supikkaat ovat saaneet väriä, myös pohjastaan.
7) Voitele lämpimät supikkaat voisulalla ja anna niiden pehmetä laakeassa astiassa leivinliinan alla.
Lanttutäyte:
1 kg lanttua
1/2 dl vettä
2 tl hunajaa
1 rkl voisulaa
suolaa
Ruistaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
voisulaa
1) Valmista ensin lanttutäyte. Kuori ja viipaloi lantut. Hauduta lanttupalat pehmeiksi kattilassa pienessä vesitilkassa. Soseuta pehmeät lantut haarukalla ja lisää hunaja, voisula ja suolaa maun mukaan.
2) Tee taikina. Sekoita suola kylmään veteen. Lisää jauhot ja sekoita ainekset käsin melko kovaksi taikinaksi.
3) Kaulitse taikinasta ohut, noin 4 millin paksuinen levy. Irrota levystä paloja juomalasilla. Näitä pyörylöitä kutsutaan kuoriksi. Ohenna ja levittele kuoret kaksinkertaisiksi kaulimella tai pulikalla.
5) Laita reilu ruokalusikallinen lanttutäytettä kuoren toiselle puoliskolle. Taittele kuoren toinen puoli toisen päälle ja painele kiinni.
6) Asettele supikkaat uunipellille ja paista kuumassa, 250–275-asteisessa uunissa. Paista noin 15 minuuttia, kunnes supikkaat ovat saaneet väriä, myös pohjastaan.
7) Voitele lämpimät supikkaat voisulalla ja anna niiden pehmetä laakeassa astiassa leivinliinan alla.
Pientä hakemista oli taikinan kiinteyden kanssa, välillä taisin kaulita taikinan jopa liiankin ohueksi, koska se repesi. Ei kuitenkaan makua haitannut. Koska minulla oli vain tosi pieni lanttu (ostin sen ajat sitten, kun oli tarkoitus leipoa, mutta sitten tuli 2 viikon superflunssa ja leipominen jäi, ja söin osan lantusta välipalana kun en jaksanut laittaa ruokaa...), täytettäkin tuli vähemmän ja käytin lopun taikinan karjalanpiirakoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti