Kaalikin on superruokaa. Jotenkin yhdistän isot kaalipellot kuitenkin enemmän itäiseen naapuriimme kuin suomalaiseen maalaimaisemaan. Venäläisissä kansanviisauksissa lapsetkin syntyvät kaalinpäistä. Meillä on puolikas pää möllötellyt kaapissa siitä lähtien, kun marraskuussa tein kaalilisuketta, joten lopuista päätin tehdä gruusialaista kaalipataa. (Tähän ruokaan sain muuten alunperin idean työpaikkani ruokalasta, kuten ilmeisesti moni muukin.) Siihen tarvitsin kuitenkin enemmän kaalia, kuin mitä minulla kaapissa oli. Eikun kauppaan. Ja koska kaalit on AINA niin isoja, nyt jäi puolestaan tästä uudesta kaalista 1/3 jäljelle. Olen tainnut joutua ikuiseen kaalikierteeseen...
Gruusialainen kaalipata
1-1,5 kg keräkaalia
2 sipulia
paljon valkosipulia
vettä
2 isoa suolakurkkua (n. 150 g)
2 sipulia
paljon valkosipulia
vettä
2 isoa suolakurkkua (n. 150 g)
2 prk (140 g) tomaattipyreetä
2 prk (240 g) smetanaa
3 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa / sopivasti soijakastiketta
mustapippuria
timjamia
2 prk (240 g) smetanaa
3 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa / sopivasti soijakastiketta
mustapippuria
timjamia
(meiramia)
vajaa 100 g juustoraastetta (esim. emmental)
vajaa 100 g juustoraastetta (esim. emmental)
Suikaloi kaali ja sipulit isoon uunivuokaan. (Olisin käyttänyt valurautapataani, mutta se haisi taas oudolta - pitänee lähiaikoina tehdä vähän parempi puhdistus kuin viimeksi. Tyydyin siis pienempään kokki-pataan.) Lisää joukkoon silputtu valkosipuli. Kaada pohjalle vähän vettä ja hauduta n. tunti. Sekoita joukkoon kuutioitu suolakurkku, tomaattipyree, smetana ja mausteet sekä juusto (jotkut ripottaa juuston vasta päälle). Paista pataa 200-asteisessa uunissa toinen tunti. Vielä parempaa padasta tulee, jos sen antaa hautua vieläkin pidempään, vaikka lämpö jo pois käännettynä.
Jotkut kai lisää tähän pataan myös jauhelihaa, mutta itse en ole koskaan kokeillut. Ja joskus olen suolankin unohtanut laittaa sekaan, mutta hyvältä on aina maistunut... Kinuskissa on valmistanut myös samaa pataa jalostettuna piirakkamuotoon. Mielenkiintoista!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti