perjantai 24. tammikuuta 2014

Pizzan ydin on tomaattikastike

Tämä postaus olisi ehkä ollut jollain lailla ajankohtaisempi 3 viikkoa sitten, kun kaikki painiskelivat vielä joulukinkun jämien kanssa. Meillähän oli 7 kg:n kinkku ja neljä syöjää ja yllättävän hyvin saatiin tuhottua jötkäle ihan sellaisenaan. Vain 2 rasiallista kinkkusiivuja laitoin lopulta pakastimeen, ja tämän viikkoisen pakastimen sulatuksen yhteydessä otin toisen esiin. Hyvin maistui taas ihan sellaisenaankin, kun on pitänyt vähän taukoa (Tai siis söin ahvenanmaalaisen Lassen kinkkusinapin kanssa - tämä ei ole mikään maksettu mainos, mutta ostin tätä ennen joulua markkinoilta. Yksinään hieman "liian makeaaa", mutta kinkun kanssa aivan tajunnanräjäyttävän hyvää, ja jopa vähän tulista!)


Mutta niin - kyllähän kolmikymppinen kaupunkilainen upottaa luontevammin ylimääräiset kinkunroippeet pizzaan eikä mihinkään hernekeittoon. Olen kuullut (ja uskonut) huhuja, että valmis kinkkusuikale on yksi pizzerioiden nopeiten pilaantuvista raaka-ainesita, ja siksi "hieman" arveluttava. Koska en siis enää ole vuosiin tilannut ulkona kinkkupizzaa (eikä meillä kotonakaan valmisteta koskaan mitään valmiista kinkkusuikaleesta) saatiin joulukinkun jämien tuhoamisesta siis myös oiva / lähes ainutkertainen mahdollisuus syödä klassikkojen klassikkoa eli kinkku-ananas-pizzaa!

Lapsuudenkodissani ei koskaan tehty pizzaa itse, vaan jos sitä haluttiin, niin haettiin kaupasta Grandiosa. Eli juu, tämäkin on taas mieheltä opittu ruoanlaittotaito. Meidän pizzan juju on se, että siinä sipulit kypsennetään jo tomaattikastikkeen seassa ja kastikkeesta tehdään muutenkin  paksumpaa ja maistuvampaa. Opiskeluaikoina valelin joskus valmispohjalle suoraan ketusppia ja sitten täytteet, mutta ne ajat taitavat olla ohi. (Valmispohjia tulee tosin käytettyä edelleen, tämä kastike on niin hyvää että  tekisi maistuvaa varmaan kengänpohjasta...) Tällainen vähän täyttävämpi kastike antaa hyvää makupohjaa myös kasvispizzaan.

Tomaattikastike pizzalle (Aura Liimatainen: Parasta kotiruokaa)
1 iso sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
½ tl kuivattua basilikaa
½ tl kuivattua oreganoa
¼ tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti (tämä saatetaan jättää poiskin)

2-3 rkl tomaattisosetta

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. 2. Valuta tomaattimurskasta ylimääräinen neste siivilässä. 3.. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele sipulisilppuja siinä, kunnes ne pehmenevät. Sekoita joukkoon valutettu tomaattimurska. 4. Lisää sokeri, suola, mustapippuri ja laakerinlehti. Keitä kastiketta hiljalleen ilman kantta noin puoli tuntia. 5. Mausta kastike basilikalla, oreganolla ja timjamilla. Lisää tomaattisosetta maun mukaan pari ruokalusikallista ja jatka keittämistä niin kauan, että kastike on kiinteää. Ota laakerinlehti pois ja anna kastikkeen jäähtyä.


Täytteissä hyödynnettiin muutenkin jämiä (eikös pizza ole italialaisten pyttipannu - siis ruoka johon voi upottaa kaikki kaappeihin unohtuneet ruokapurkinpohjat?): etualalla kinkku-ananas-aurajuusto ja taaempana kinkku-oliivi-herkkusieni-chilijuusto. Jos tätä valmistaisi joulun aikaan, saisi siihen siis uppoamaan myös jouluisen juustopöydän loput antimet! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti