perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kaksi minttuista kesäjuomaa

Kevään remontin yhteydessä asensimme keittiöömme pakastimen, josta saa jääpaloja. Vaikka hieman asiaa epäilin, on laite ollut meillä melkein päivittäisessä käytössä. Näin ilmojen lämmetessä on ihanaa valmistaa erilaisia kesäjuomia, joihin jääpalat saa suitsait.

Ohessa kaksi suosikkiani, joihin molempiin käytetään minttua. Itse käytän yleensä kuivattua minttua, koska sitä aina maustekaapistani löytyy, mutta toki sen voi korvata myös tuoreella. Tällöin kannattaa säästää muutamia mintunlehtiä juoman koristeluun.

Azerbaidžanilaisen šerbetin ohjeen löysin aikoinaan ikivanhasta Neuvostoliiton keittiöt -keittokirjasta. Šerbetit ovat kevyitä mehuja, joihin käytetään happamia hedelmiä (luumuja, sitruunaa, granaattiomenoita). Juomaan lisätään yleensä myös ruusuesanssia. Mehun tulee olla kirkasta, joten hedelmät puristetaan siihen varovaisesti tai mehu siivilöidään puristamisen jälkeen.

Minttušerbet

1½ rkl kuivatettua minttua 
1 sitruunan mehu 
n. 60-90 g sokeria (30 sokeripalaa) 
1 litra vettä 
1 rkl ruusuvettä 

Minttua keitetään 0,5 litrassa vettä 2 minuuttia. Kansi suljetaan ja liemi saa hautua puoli tuntia, minkä jälkeen se siivilöidään. (Käytän yleensä ihan metallista pastasiivilää, tai tarvittaessa pienisilmäisempää teesiivilää.) Lopussa vesimäärässä keitetään sokeria, kuumaan liemeen lisätään minttuhaude , sekoitetaan ja annetaan seistä, kunnes liemi on täysin jäähtynyt. Lisätään sitruunan mehu (ja ruusuvesi) ja pannaan šerbet kylmään jäähtymään. 

Toiseen suosikkini sain ohjeen työkaverini mukanaan tuomien raparperien mukana. Tätä voi käyttää myös kesätunnelman luomiseen keskellä talvea käyttämällä pakastettua raparperia. Nimestään huolimatta tässä raparperijuomassa ei ole teetä, liekö saanut nimityksensä hieman ruskeasta väristään.

Raparperijäätee 

250 g raparperia 
1 l vettä 
150 g sokeria
1,5 rkl kuivattua minttua (tai nippu tuoretta)
1 l vettä
(1 rkl ruusuvettä)

Nosta kattilaan pestyt raparperit, vesi ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Anna vetäytyä tunnin ajan. Siivilöi mehu ja laita se kylmään. Keitä kuivattua minttua vedessä 10 minuuttia. (Jos käytät tuoretta minttua, kaada kiehuva vesi mintun päälle ja anna imeytyä 10 minuuttia.) Siivilöi juoma. Sekoita minttujuoma ja raparperimehu. Mausta halutessasi ruusuvedellä. Viilennä juoma huolella ja tarjoa jääpalojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti