perjantai 25. syyskuuta 2015

Kurpitsakakku

Olin tekemässä syyssiivousta tänä vuonna vähän retuperälle jääneellä viljelysalallani, kun naapuripalstan rouva työnsi syliini jättikurpitsan. Oli kuulemma vahingossa nykäissyt sen irti "keskenkasvuisena", mutta oli tuollakin painoa 4 kiloa.

Puolikkaasta valmistin uunipaistosta tomaattien kanssa, ja toisen puolen päätin käyttää leivontaan, kun törmäsin kivalta vaikuttavaan ohjeeseen Melkein kuin uusi -blogissa.

Sattumalta olin muutama päivä sitten bongannut pakastealtaassa pyöreän suklaataikinan, joten sitä käyttämällä pääsin vielä vetämään vähän mutkia suoriksi. Taikina ehti ehkä ostioksilla pyöriessä vähän liikaakin sula eli ei ihan nätisti kaulitsemisen jälkeen noussut vuokaan vaan meni vähän paloiksi, mutta väitän silti, että pääsin helpommalla kuin jos olisin joitain suklaakeksejä alkanut kaapimaan ja murskaamaan.


Kurpitsakakku 

Pohja: Myllyn paras pyöreä suklaataikina (tai n. 300 g suklaakeksejä & 75 g sulatettua voita)

Vuoraa irtopohjavuoan pohja (23 cm) leivinpaperilla ja voitele vuoka kauttaaltaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja korkealle reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan. 


Täyte: 
noin 5 dl kurpitsasosetta (tai porkkanasosetta) 
n. 400g kondensoitua maitoa
½ sitruunan mehu 
25 g voita 
6 rkl fariinisokeria (vain puolet tästä määrästä, jos käytät valmiiksi makeutettua maitoa)

½ dl siirappia (jätä pois, mikäli käytät makeutettua maitoa)

2 munaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tl jauhettua kanelia 
½ tl muskottipähkinää (löysin vain jotain "muskottipähkinän makuista maustetta", joten käytin sitä)

Keitä kurpitsanmalto ja porkkanat vähässä vedessä kypsäksi (voit lisätä veteen ripauksen suolaa). Valuta hyvin ja soseuta sauvasekoittimella. Sosetta pitäisi olla noin 5 dl. Sekoita kaikki täytteen aineet hyvin keskenään ja kaada vuokaan pohjan päälle. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti tai kunnes täyte on jähmettynyt. Anna valmiin kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai ainakin muutaman tunnin. 

Halutessaan kakun voi vielä koristella, jolloin siitä tulee näyttävämäpi. Me syötiin ihan vain vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa. Miehen mielestä maistui lanttulaatikolta(?!), mutta anopille kelpasi. Olihan tää vähän onnistuneempi yksilö kuin surullisen kuuluisa vadelmakakkuni.

Koristelu: 
2 dl vispikermaa 
0,5 dl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria
maitosuklaarouhetta 

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaahto sokerilla ja vaniljalla. Tarjoile kakku kermavaahdon ja maitosuklaarouheen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti